Tri največja kitajska elektro podjetja proizvedejo toliko CO2 kot cela Anglija

kitajske elektrarne na premog

Greenpeace je objavil imena treh največjih onesnaževalcev, in zahteva povečanje davka na premog, s katerim bi lahko pospešili prehod na obnovljive vire energije.

V zadnjem letu so tri največja kitajska podjetja proizvedla več toplogrednih plinov, kot cela Anglija. Kitajska je v veliki meri odvisna od neučinkovitih elektrarn na premog. Čeprav so njeni izpusti na prebivalca še vedno krepko pod vrednostmi, ki jih dosegajo razvite države, pa so skupni izpusti toplogrednih plinov presegli Združene države, ki so do lani veljale za največjega onesnaževalca.

Kitajski Greenpeace povdarja, da je lega Kitajske idealna, da postane vodilna svetovna velesila na področju energije iz obnovljivih virov.

Kitajska jev zadnjih treh letih že zaprla 54GW najbolj neučinkovitih elektrarn na premog, kar je več kot vse elektrarne v Avstraliji. Do leta 2012 naj bi zaprli še za 100MW neučinkovitih elektrarn. Tako bi prihranili 90mt premoga in zmanjšali izpuste toplogrednih plinov za 220mt letno.

Kitajsko elektro podjetje Guodian je lani zgradila 2.88GW kapacitet vetrne energije; to je 24% vseh kitajskih kapacitet take vrste. Hkrati je to tudi največja verna farma v Aziji.

Kitajska načrtuje v naslednjem desetletju izjemno velike investicije v elektro objekte, kar bo verjetno povzročilo motnje v dobavi opreme za te objekte. Probleme povzroča tudi slabo vzdrževano elektro omrežje, ki ni preneslo vklopa prej omenjene veterne elektrarne.

Kitajska se zaveda, da mora zelo hitro izpeljati "dekarbonizacijo" svoje energetske proizvodnje, saj se že sooča s hudimi podnebnimi nevšečnostmi. Pereče so predvsem zaloge vode. Xinhua poroča, da se gladina puščavskega jezera Hongjiannao znižuje za 20 cm letno.

vir: guardian.co.uk

Comments

Kitajska je uspela letos

Kitajska je uspela letos prvič zmanjšati izpuste toplogrednih plinov z nadomeščanjem termoelektraren z obnovljivimi viri energije.

http://www.theguardian.com/environment/video/2015/jun/10/can-china-fix-the-worlds-climate-video