Grid Parity - dramatical geopolitical impacts in 2019

Kaj pomeni izraz Grid Parity?

To pomeni, da je proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov (brez subvencij) dosegla enako ali nižjo ceno, kot proizvodnja električne energije iz fosilnih gorv. vir: https://en.wikipedia.org/wiki/Grid_parity

Veterna energija je to mejo dosegla prva, že leta 2010. Za fotovoltaiko je bilo prelomno leto 2014. Seveda je v različnih delih sveta stanje različno, vendar se proces nezadržno nadaljuje.

Organizacija IRENA (International Renewable Energy Agency) za leto 2019 pričakuje s tem povezane skokovite premike na geopolitičnem področju. Vodilna vlogo bo ponudila Kitajska, ki na brez obotavljanja dela velike premike. Tako v državnem kot v privatnem sektorju.

Kljub na splošno pozitivnemu vplivu, se izpostavljajo tudi temne plati teh sprememb. Povečala se bo energetska neodvisnost (od virov fosilnih goriv), hkrati pa se bo povečala odvisnost od nahajališč redkih kovin (kobalt).

Izpostavlja se tudi vloga "power-to-gas" tehnologij, ki bodo omogočale uskladiščevanje in globalni transport energije iz obnovljivih virov. Tukaj igrata glavno vlogo "zeleni vodik" in "sintetični zemeljski plin".

vir: https://www.pv-magazine.com/2019/01/11/irena-energy-transition-will-see-geopolitical-winners-and-los...