ECO People

Kdo so pomembni ljudje na področju ekologije, za kaj se zavzemajo in kakšne so njihove zgodbe... Dodajte svoje predloge v komentarje.

President-elect Obama recorded a message for the Global Climate Summit, promising "a new chapter of American leadership on climate change." Learn more at Change.gov. http://www.change.gov/copyright

Comments

dr. Hermann Scheer, solarni papež

Dnevnik je objavil intervju z dr. Hermannom Scheerom:

Ne ena, muči nas sedem kriz
Alternativni nobelovec in predsednik Svetovnega sveta obnovljivih energij

Hermann Scheer je eden od petih herojev za zeleno stoletje (Hero of the Green Century), ki jih je leta 2002 razglasila ameriška revija Time, alternativni Nobelov nagrajenec, solarni papež, kot so ga poimenovali mediji, pobudnik in najbolj vztrajna gonilna sila prizadevanj za ustanovitev Mednarodne agencije za obnovljive energije (Irena) (http://www.irena.org/).

Več na: http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/objektiv/1042244573

osebna izkaznica

Hermann Scheer se je rodil leta 1944 v Wehrheimu v Taunusu.

Med služenjem vojske in šolanjem za oficirja je postal nasprotnik jedrske energije in je vstopil v socialdemokratsko stranko SPD.

Doktor ekonomije in sociologije je od leta 1980 poslanec v nemškem parlamentu.

S svojim zavzemanjem za solarno vladno četrt v Berlinu, za program 100.000 streh, pokritih s solarnimi kolektorji, in za zakon o obnovljivih energijah, ki je bil sprejet leta 2000, je Scheer postavil temelje za energetski preobrat v Nemčiji.

Od leta 1993 je član predsedstva SPD in je pomembno sooblikoval energetsko politiko socialdemokratov.

Hermann Scheer je bil leta 1988 soustanovitelj združenja za obnovljive energije EUROSOLAR, od junija 2001 častno predseduje tudi Svetovnemu svetu za obnovljive energije.

Leta 1999 je bil odlikovan z Right Livelihood Award ali tako imenovano alternativno Nobelovo nagrado.

Velja za enega najbolj vplivnih in uspešnih strokovnjakov za obnovljive energije na svetu.