Concentrating Solar Power

Gre za energijo, pridobljeno s pomočjo koncentracije sončne svetlobe - concentrating solar power (CSP). S tem pridobivajo paro, ki poganja parne turbine, za proizvodnjo elektrike.

Tehnologije pridobivanja pare so različne, kakor so tudi različni problemi, povezani z njimi.

Line concentrators - Parabolic Through

row mirrors Nevada Solar One

Pri tej tehnologiji, zrcala segrevajo tekočino v dolgi cevi, ta tekočina segreje vodo v paro.

Primer take elektrarne je Nevada Solar One
http://www.nevadasolarone.net/solar-technology

Moč elektrarne je 64MW. Problem predstavlja visoka začetna cena paraboličnih zrcal in cevi za segrevanje olja. Elektrarna na premog je za polovico cenejša.

Point Concentrators - Solar Power Tower

Splar Power Tower - Sevilla

Pri tej tehnologiji zrcala (heliostati) segrevaja namesto cevi samo eno točko na stolpu. Za prenos toplote se uporablja utekočinjena sol (molting salt), ki se na visoki temperaturi utekočini. To je pomombno za shranjevanje toplote, saj lahko proizvaja elektriko še 10-12 ur po sončnem zahodu.

Problem take elektrarne je stabilnost zrcal. V močnem vetru zrcala nihajo, zato manj natančno usmerjajo svetlobo v stolp. Izkoristek je zato manjši.

Shranjevanje energije - Molted Salt

Problem solarne energije predstavljajo obdobja brez sonca (noč in oblačno vreme). Za uporabo w solarnih elektrarnah se zdi najbolj primerna tehnoligija Molted Salt pri kateri s segrevanjem utekočinijo sol, jo shranijo v cisterne in z njo segrevajo vodo v paro v obdobjih, ko ni sonca.

Sol je primerna zato, ker prenese segrevanje do 700 stopinj celzija, ob tem pa ni gorljiva in ne izpušča strupenih snovi.

More:
http://www.solarmillennium.de
http://www.abengoasolar.com