Solar tower - segret zraka poganja elektrarno

Tehnologija Solar Tower temelji na principu dimnika - dvigovanje vročega zraka.

Solar Tower - Spain

V sredini je visok dimnik, v katerem je nameščena vetrnica. Okolica dimnika je prekrita s posebno folijo, ki segreva zrak in tla pod njo. Segret zrak se po dimniku dviguje in poganja vetrnico. Tako proizvaja električno energijo.

  Video:  "Beyond 2000" - a 5 minutni film o elektrarni v Španiji
(12.5MB - Windows Media Player format)

Testna elektrarna (50MW) že deluje v Španiji. Prednosti take elektrarne je več. Cena izgradnje ni velika (Španska elektrarna je stala 1 mio $). Deluje lahko tudi, ko ni veliko sonca. Zaradi segrevanja tal pod površino pokrito s folijo, se toplota akumulira v zemlji in tako ponoči poganja elektrarno. Pozitivno je tudi to, da na zemlji pokriti s folijo izredno dobro uspevajo rastline, saj deluje kot topla greda. Ponoči se na foliji kondenzira voda, ki skrbi za zalivanje rastlin.

Tehnologija je tako obetavna, da v Avstraliji pripravljajo projekt mega Solar Tower, vreden 800 Mio. dolarjev, z močjo 200MW, kar zadosti potrebe 200.000 gospodinstev po električni energiji. Dimnik elektrarne bo visok 1 km.

  Video: Artist Rendition of the Solar Tower
(6.7MB in Windows Media format)

Schlaich Bergermann and Partners (SBP)

Comments

Kratkorocno z velikanskimi stroski!!!

Na koncu koncev ko bo mrgolelo teh dimnikov vsenaokoli, bodo od nas (malih ljudi) se zahtevali da proizvajamo toplogredne pline...
Skratka: predrago, prekomlicirano, omogoca enak monopol kakor nafta!!!